Mandat for fagutvalg for digitalisering i høyere utdanning og forskning
Bakgrunn
Kunnskapsdepartementet har lagt frem en digitaliseringsstrategi for universitets- og høyskolesektoren for 2017-2021. Styringsmodellen skal bidra til realisering av digitaliseringsstrategien, samt måloppnåelse for de til enhver tid gjeldende sektormålene for forskning og høyere utdanning.
Unit - Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning vil ha ansvaret for nasjonal samordning og har et overordnet forvaltningsansvar på IKT-området. Oppgavene er konkretisert i Units vedtekter.
For å ivareta institusjonenes behov og interesser, skal Unit etablere hensiktsmessig og forpliktende brukerinvolvering som innebærer tydelig medvirkning både fra institusjonene i høyere utdanning og forskning og øvrige brukere av tjenestene, f.eks. innen helsesektoren.
Figuren nedenfor viser styringsmodellen som skal sikre en tydelig medvirkning i utarbeidelse av premisser for det nasjonale samarbeidet, strategiutvikling, tjenesteutvikling og forvaltningsmodeller. Styringsmodellen endrer ikke de til enhver tid etablerte styringslinjene fra Stortinget, regjeringen og departementer. Oppgaver som er beskrevet i kapittel 3 nedenfor må utføres innen rammen av dette og de enkelte aktørenes fullmakter.
Figur: Styringsmodell
Formål
Fagutvalgene skal med sin faglige kompetanse og representasjon fra ulike institusjoner gi faglige råd som skal sikre en samordnet og effektiv realisering av digitaliseringsstrategien:
- Bidra til at sektoren har relevante, forankrede, forpliktende og realistiske digitaliseringsstrategier og mål.
- Bidra til bedre måloppnåelse og raskere gevinstrealisering gjennom raskere utvikling og innføring av nye fellestjenester samt raskere realisering av endringer i eksisterende fellestjenester.
- Bidra til bedre utnyttelse av ressurser og ny teknologi.
Oppgaver og ansvar
Fagutvalgenes medlemmer har et ansvar for å ivareta sektorens felles interesser i møtene. Faglige vurderinger og råd som grunnlag for behandlingen i Digitaliseringsstyret vil være en sentral oppgave.
Strategiprosess
- Være faglig rådgiver vedrørende fagområdet ved utarbeidelse og revisjon av digitaliseringsstrategier og handlingsplaner.
Porteføljestyring
- Identifisere og vurdere forutsetninger og avhengigheter i porteføljen for området.
- Gi råd i forbindelse med prioritering og oppfølging av porteføljen.
Arkitekturstyring
- Gi råd til utarbeidelse av målbilder, retningslinjer og løsningsvalg.
- Bidra til å følge opp prinsipper, retningslinjer og målbilder.
Forvaltningsstyring
- Gi råd til tjenestestyrene ved behov.
Andre oppgaver
- Gi råd til sentrale nasjonale prosjekter.
- Medlemmene bør informere om relevante saker fra fagutvalget hvor det er av interesse, men Unit har ansvar for den formelle forankringen av sakene i berørte institusjoner og sektorer.
Sammensetning
Fagutvalgene skal ha medlemmer med faglig tyngde og fortrinnsvis i en lederrolle på sine institusjoner. Medlemmene må ha kunnskap om de muligheter og utfordringer som digitaliseringen byr på i egen virksomhet og innen høyere utdanning og forskning som helhet.
Sekretariat og møtekalender
Unit har sekretariat for fagutvalget. Fagutvalget har fire til fem møter hvert år og disse møtene koordineres i tid og innhold med møtene i Digitaliseringsstyret.
Funksjonstid
Digitaliseringsstyret vedtar mandat og sammensetning av representanter i fagutvalgene og utpeker leder for fagutvalgene.
Funksjonstid for medlemmene i fagutvalget er i utgangspunktet to år, med mulighet for forlengelse.